Wanneer
4 en 5 november

Waar
Rondom het Leidseplein. De locaties zijn:

Programma
Literatuur, muziek, kunst, film en wetenschap.Twee dagen lang heerst de geest van de schrijver weer als een keizer over het Leidseplein – Harry’s plein.


Tickets

Kaarten voor het festival zijn hier te koop. Voer uw naam en e-mailadres in en kies uit de programma-onderdelen. U betaalt eenvoudig online via uw bank. De Vrienden van het Harry Mulisch Huis ontvangen een code waarmee ze met korting kaarten kunnen bestellen.

Bent u Vriend van het Harry Mulisch Huis, heeft u nog geen kortingscode ontvangen, maar u wilt al wel kaarten kopen? Stuurt u dan een e-mail naar info@harrymulischhuis.nl en dan sturen wij u zo snel mogelijk een kortingscode.

 

 

Vrijdag 4 november

Opening Harry Mulisch Festival

De feestelijke opening van het vierde Harry Mulisch Festival, met Connie Palmen. (Voor genodigden)

  
Locatie Café Américain
Tijd  18:00 uur

Sterrenkijken in het Harry Mulisch Huis

Ontdek de hemel vanuit de werkkamer van Harry Mulisch. De schrijver ging tijdens het werken aan De ontdekking van de hemel te rade bij sterrenkundige Dap Hartmann. Hij vertelt op deze bijzondere avond over zijn bijzondere ontmoeting met Mulisch en de sterrenkunde in Mulisch' magnum opus. Aan de hand van fragmenten uit de roman, archiefmateriaal van de schrijver en beelden van de sterrenkundige krijg je een uniek zicht op de ontstaansgeschiedenis van De ontdekking van de hemel.

  
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 20:00 uur - 21:00 uur en 22:00 uur - 23:00 uur

Literaire route: Harry Mulisch

Dwaal door het Amsterdam van Harry Mulisch met onze eigen app. Aan de hand van foto's, geluidsfragmenten en uniek archiefmateriaal worden de verhalen achter de plekken in de stad verteld. Je ziet de stad door zijn ogen: als het universum van Harry Mulisch, waarin tijden ineen lijken te vloeien en het gemakkelijk is om te verdwalen in het labyrint van verhalen.       

  
Locatie Start bij het Harry Mulisch Huis
Tijd Doorlopend

Zaterdag 5 november

Voer voor psychologen, een lunchconcert

Met muziek en literatuur op zoek naar de ziel van Harry Mulisch in zijn eigen werkkamer. Schrijfster Hagar Peeters werd tijdens het schrijven van haar bekroonde roman Malva geïnspireerd door Mulisch' Voer voor psychologen. Ze leest fragmenten voor uit het autobiografische boek van Mulisch, begeleid door de Centraal-Europese klanken van klezmerband Di Gojim.

  
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 12:00 - 13:15 uur

Mulisch en de mythe

Mulisch hield van mythen, Mulisch werkte met mythen en Mulisch werd een mythe. In het legendarische café Américain vertellen twee jonge onderzoekers over de mythe in het leven en werk van Harry Mulisch. Literatuurwetenschapper en auteur van De Mulisch Mythe Sander Bax reflecteert op de mythe van het schrijverschap en classicus Siward Tacoma analyseert Mulisch' gebruik van de mythe in zijn oeuvre.

 
Locatie Café Américain, Amsterdam-zaal
Tijd 13:30 - 14:30 uur

De verteller vertelt

Als Notenkraker, dirigent, pianist en componist heeft Reinbert de Leeuw de muziek een nieuwe tijd ingeloodst. Hij spreekt aan de hand van muzikale fragmenten over zijn decennialange vriendschap met Harry Mulisch, de opera Reconstructie waar ze samen aan werkten en de muziek die zijn leven beïnvloedt.

  
Locatie Stadsschouwburg Amsterdam
Tijd 15:00 - 16:00 uur

Twee Vrouwen, de film

Vooruitlopend op de toneeleditie van Twee Vrouwen die in 2017 het licht zal zien, draait in de Balie de verfilming van Mulisch' klassieke roman. De film vertelt het verhaal van de gescheiden Laura die valt voor de jonge vrijgevochten Sylvia. De lesbische relatie die volgt, ontpopt zich tot een moderne Griekse Tragedie als Sylvia besluit om Laura het kind te geven dat ze nooit kon krijgen. De cinematografie, de muziek van Willem Breuker en het ingehouden spel van de acteurs Bibi Anderson (Persona) en Anthony Perkins (Psycho) zorgen met de woorden van Harry Mulisch voor een film met zeggingskracht. Mulisch-kenner en emeritus hoogleraar Marita Mathijsen verzorgt een introductie bij de film.    

  
Locatie De Balie
Tijd 16:00 - 18:00 uur

Spinvis, een werkkamerconcert

Geen huiskamerconcert, maar een werkkamerconcert: Spinvis tussen de boekenkasten, de gravures en de schrijversparafernalia. Het kan niet anders dan bijzonder worden als de poëtische muzikant zijn instrumenten oppakt op de plaats waar de schrijver schreef.

 

Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 16:30 - 17:30 uur

Literaire Route: Harry Mulisch

Dwaal door het Amsterdam van Harry Mulisch met onze eigen app. Aan de hand van foto's, geluidsfragmenten en uniek archiefmateriaal worden de verhalen achter de plekken in de stad verteld. Je ziet de stad door zijn ogen: als het universum van Harry Mulisch, waarin tijden ineen lijken te vloeien en het gemakkelijk is om te verdwalen in het labyrint van verhalen.       

  
Locatie Start bij het Harry Mulisch Huis
Tijd Doorlopend

Locaties


1. Harry Mulisch Huis, Leidsekade 103

2. Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26

3. Café Américain, Leidsekade 97

4. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10Wijzigingen voorbehouden


Voor persvragen wendt u zich tot Johan Kuiper, secretaris van het Harry Mulisch Huis,
via info@harrymulischhuis.nl of 06-57 93 54 66.

Colofon

Het Harry Mulisch Festival wordt geproduceerd door Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Het Harry Mulisch Huis dankt alle partners van het Harry Mulisch Festival 2016: Gemeente Amsterdam, De Bezige Bij, de Stadsschouwburg Amsterdam, De Balie, American Hotel, Scheltema Boekverkopers en Theaterbureau Hummelinck Stuurman. Dank aan bureau Vruchtvlees voor de vormgeving.